Kóstoló környezettudatos életből

A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola május 23-án rendezték meg első alkalommal azt a programot, amelyen a fiatalokat megismertették a fenntartható fejlődés fogalmával.

A diákok – mintegy nyolcvan tanuló – az előadásokon információkat kaptak arról, hogyan használják fel tudatosan a természetben fellelhető energiákat és hogyan alakítsák ki egészségesen életmódjukat. Szőke Imre Csaba, a projekt vezetője elmondta: a program célja a minél környezettudatosabb és egészségesebb életmód kialakítása a fiataloknál.

Emellett a helyi termelők termékeinek megismertetésével segíteni kívánják annak a szemléletnek a kialakulását, hogy helyi szinten kell támogatni a gazdaságot, ami távlatokban az egyéni jólét növekedését is segíti. Az Utolsó óra című elgondolkodtató film után a fiatalok csoportos foglalkozásokon vettek részt: internetes oldalakat ismertek meg, ökológiai lábnyomot számítottak ki, eszközbemutatóval egybekötött előadást hallgattak meg a megújuló energiákról és az elmúlt években előtérbe került környezettudatos megoldásokról, ötleteltek, plakátot készítettek.

A nap csúcspontja a “bio-piac” volt, ahol az Alma Mater étterembe ellátogatva, helyi termelők által előállított alapanyagokat ismerhettek meg, amelyekből kedvükre kóstolgathattak a diákok. A program keretén belül meghirdetésre került egy rajzverseny is a diákok körében, melynek címe: “Ne pazarold a Föld energiáit”. A fiatalok által elkészített rajzokat szakértő zsűri bírálta el, amelyek közül a legjobbak készítői értékes díjakat kaptak.

A sorozatot ősszel folytatja az iskola, további rendezvényekkel, melyekkel kapcsolatban KEOP 6.1.0/A/11 azonosító számú pályázati felhívás keretében pályázott sikerrel az intézmény. A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Galéria:

Videók: