Az energiatakarékosság, a klímatudatosság terjedése, megújuló energiaforrások

A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskolában március hó végén zajlott le harmadik alkalommal olyan egész napos program, amelyen az iskolában tanuló diákokat megismertették a fenntartható fejlődés fogalmával. A fiatalok – 92 tanuló – az előadásokon olyan kérdésekre kaptak választ, mint hogy:
Mi az energia fogalma? Miből lesz az energia? Mire használjuk az energiát? Hogy befolyásolja ez a klímát, az időjárást? Hol keletkezik a káros anyag? Mi az az ózonlyuk? Milyen megújuló energiaforrások léteznek? Hol használhatjuk ezeket?.

Szőke Imre Csaba, a projekt vezetője elmondta: a program célja a minél környezettudatosabb és egészségesebb életmód kialakítása a fiataloknál. Emellett a helyi termelők termékeinek megismertetésével segíteni kívánják annak a szemléletnek a kialakulását, hogy helyi szinten kell támogatni a gazdaságot, ami távlatokban az egyéni jólét növekedését is segíti.

A hülyeség kora című film megtekintését követően a fiatalok csoportos foglalkozásokon vettek részt: internetes oldalakat ismertek meg, ökológiai lábnyomot számítottak ki, eszközbemutatóval egybekötött előadást hallgattak meg az alternatív energiaforrásokkal kapcsolatban, és az elmúlt években előtérbe került környezettudatos megoldásokról, ötleteltek, plakátot készítettek.

A nap csúcspontja a “bio-piac” volt, ahol a helyi termelők által előállított alapanyagokat ismerhettek meg, amelyekből kedvükre kóstolgathattak a diákok.

A program keretén belül meghirdetésre került egy ötletpályázat is a diákok körében. A fiatalok által elkészített pályaműveket szakértő zsűri fogja elbírálni.
A sorozatot tavasszal folytatja az iskola, még egy rendezvény megvalósításával, melyekkel kapcsolatban KEOP 6.1.0/A/11 azonosító számú pályázati felhívás keretében pályázott sikerrel az intézmény. A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Galéria: