Az anyagtakarékosság, illetve a hulladék megelőzés szempontjai

A Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskolában december 14-én zajlott lett második alkalommal olyan egész napos program, amelyen a fiatalokat megismertették a fenntartható fejlődés fogalmával. A diákok – mintegy nyolcvan tanuló – az előadásokon információkat kaptak többek között arról, mely anyagok szennyezőek a környezetre leginkább, hogy lehet ezek használatát elkerülni, mivel lehet őket helyettesíteni, hogyan tudjuk a keletkező hulladék mennyiségét csökkenteni otthon, az iskolában.

Szőke Imre Csaba, a projekt vezetője elmondta: a program célja a minél környezettudatosabb és egészségesebb életmód kialakítása a fiataloknál. Emellett a helyi termelők termékeinek megismertetésével segíteni kívánják annak a szemléletnek a kialakulását, hogy helyi szinten kell támogatni a gazdaságot, ami távlatokban az egyéni jólét növekedését is segíti.

Az Otthonunk című elgondolkodtató film után a fiatalok csoportos foglalkozásokon vettek részt: internetes oldalakat ismertek meg, ökológiai lábnyomot számítottak ki, eszközbemutatóval egybekötött előadást hallgattak meg az anyagtakarékosság témakörével kapcsolatban, és az elmúlt években előtérbe került környezettudatos megoldásokról, ötleteltek, plakátot készítettek.
A nap csúcspontja a “bio-piac” volt, ahol a helyi termelők által előállított alapanyagokat ismerhettek meg, amelyekből kedvükre kóstolgathattak a diákok.

A program keretén belül meghirdetésre került egy fotópályázat is a diákok körében, melynek címe: “Ne pazarolj!”. A fiatalok által elkészített fotókat szakértő zsűri fogja elbírálni.
A sorozatot tavasszal folytatja az iskola, további rendezvényekkel, melyekkel kapcsolatban KEOP 6.1.0/A/11 azonosító számú pályázati felhívás keretében pályázott sikerrel az intézmény. A program az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Galéria: